Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2011 07:18 - Да се обичаме с отворени очи
Автор: abigail Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1362 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 03.11.2012 21:02


 В "Да се обичаме с отворени очи" Хорхе Букай пише:

"Най-лошото от вярванията, които родителите втълпяват и повтарят на децата си, е, че трябва да търсят половинката си. Защо не се постараем да намерим друг цял човек, вместо да се задоволим с такъв, който е разделен наполовина. Любовта, за която говорим ние, се гради от цели същества, които се срещат, а не от две половинки, които имат нужда една от друга, за да се почувстват пълноценни. Когато се нуждая от другия, за да съществувам, връзката се превръща в зависимост, а когато сме зависими, не можем да избираме.

♥         А без избор няма свобода.

♥         А без свобода няма истинска любов.

♥         А без истинска любов, може да има бракове, но няма да има двойка."

Основната идея е да осъзнаеш, че ти си цял човек и заслужаваш цял човек. Ако не гледаш на нещата така, тогава ще имаш един малък голям проблем.”

Хорхе Букай споделя, че е женен за съпругата си вече 40 години, а тайната на дългия им и щастлив брак се оказва много проста: "Първата нощ, когато бяхме заедно, си дадохме едно обещание един на друг: В сутринта, когато се събудим и си мислим, че ни стига, онази сутрин, в която един от нас няма да избере другия, това ще е краят. И така вече 40 години всяка сутрин двамата се "избират" взаимно. Самият аз пътувам доста и сме се научили как да се преоткриваме и как да изпитваме наслада от срещите си.”

Заглавието на книгата "Да се обичаме с отворени очи"  на Хорхе Букай, написана в съавторство с колежката му психотерапевт Силвия Салинас, е взето от стихотворение на Маргарит дьо Сенал:

"Тя казва на младия си приятел:

Да те обичам със затворени очи, това ще бъде сляпа любов.

Да мисля как те обичам, да те виждам, такъв, какъвто си, това е лудост.

Въпреки това обаче, бих искала да ме обичаш като луд",

В заключение Хорхе Букай споделя: „Въпреки че идеята да обичаш някого такъв, какъвто е, да го приемаш "с отворени очи" звучи налудничаво, това е единственият начин наистина да обичаш. Една двойка трябва да бъде заедно не само за да създаде семейство, не само за да се наслаждава на живота, не само за да прави секс, а за да расте заедно с другия. А за да растеш, трябва да си свободен и да бъдеш себе си. Ако играеш роля, тогава ролята ти ще расте, но не и ти."

 

Източник: bTV









Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: abigail
Категория: Лични дневници
Прочетен: 22682
Постинги: 7
Коментари: 0
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930